Bayrampaşa Boya badana ustası

Bayrampaşa Boya badana ustası  Avrupa Yakası’nın popüler ilçeleri arasında bir sonraki durağımız, Bayrampaşa. 1990 yılında Eyüpsultan’dan ayrılarak ilçe statüsü kazanan Bayrampaşa, İstanbul’un fethi sırasında karargâh ve askeri yığınak merkezi olarak kullanılmış. Fetih sonrasında bu bölgeye askeri hastane, sığınaklar ve kışla inşa edilmiş. Osmanlı’nın Balkan hakimiyetinin sona erdiği 1920’li yıllarda Balkanlar’dan İstanbul’a ve Avrupa’ya başlayan göç hareketi, Bayrampaşa’nın da günümüzde sahip olduğu kültürel ve sosyal mozaiğinin oluşmasını sağlamış. Çünkü Balkanlar’dan ülkemize göçen Müslümanların önemli bir bölümü Bayrampaşa’ya yerleşmiş. Onların çalışkanlığı, azmi ve kuvvetli aile bağları; Bayrampaşa’nın da toplumsal dinamiğinin bel kemiğini oluşturmuş.

Bayrampaşa’nın ismi, 1971 yılına kadar Sağmalcılar’mış. Ancak 1970 yılında bölgede patlayan kolera salgınının bu isimle özdeşleştiğinin düşünülmesi sebebiyle, bir yıl sonra semtin ismi IV. Murat’ın sadrazamlarından olan Bayram Paşa’nın burada bir çiftliği olması sebebiyle Bayrampaşa olarak değiştirilmiş. 1970’e kadar tarım üzerinden geçimini sağlayan Bayrampaşa, günümüzde ticaret ve sanayi ağırlıklı bir ekonomiye sahip. 1994 yılında Bayrampaşa’nın silüetine daha modern ve estetik bir görünüm kazandırma amacıyla başlatılan çalışmalar sonucunda günümüzde ilçede çok sayıda alışveriş, eğlence, eğitim, sağlık ve ticaret merkezi bulunuyor.

İstanbul’un en büyük ulaşım noktalarından biri olan ve halk arasında Esenler Otogarı olarak adlandırılan Büyük İstanbul Otogarı’nın aslında Bayrampaşa sınırları içinde olduğunu biliyor muydunuz? Esenler’e çok yakın olması sebebiyle bu isimle anılan otogardan, her gün yaklaşık 15 bin otobüs hareket ediyor.   

Resim
Whatsapp
Telefon
X